fbpx

jun 4, 2018

VERDENSBALLETTEN LØFTER SLØRET FOR PROGRAM, KUNSTNERE OG NYE TILTAG

For første gang nogensinde – inden premieren på Verdensballettens hidtil største turné – fortæller stifter Jens-Christian Wandt i et interview mere indgående, hvad sommerens program byder på, hvilke kunstnere der går på scenen, og hvorfor publikum – som noget helt nyt – vil kunne opleve to forskellige forestillinger i mellem de seks spilleaftener i juli og og tre i august.

For første gang nogensinde – i Verdensballettens historie – fortsætter turnéen med flere optrædener i august, hvordan kom det på plads?

Vi fik forskellige henvendelser fra dels et par nye steder og dels vores gode gamle venner på Nørre Vosborg, om vi kunne lave en lille turné i begyndelsen af august. Jeg talte med vores kunstneriske leder Steven McRae – han lovede at sætte et super hold – og så blev en ny august-turné en realitet.

Hvordan vil du beskrive balletsommers turné fra sidste års jubilæumsturné?

Verdensballetten er Verdensballetten – konceptet er kendt af vores publikum og det skal vi ikke røre ved. Men indholdet ændrer sig selvfølgelig fra år til år, og selvom både program og listen over medvirkende indeholder gamle kendinge, så er der absolut nye elementer med i år. I 2018 kan Verdensballetten først og fremmest præsentere tre helt nye spillesteder, og med 9 forestillinger bliver årets turné den hidtil største.

Hvad kan publikum forvente af forestillingen i juli og så igen i august?

Vi kører nærmest med to forskellige forestillinger i år – den i juli og den i august. Men selvfølgelig er det Verdensballettens koncept med ballet, opera og klassisk musik, som indrammer dem begge – dog vil der ved balletforestillingen i august være visse ændringer i forhold til den i juli. Rollelisten i august vil indeholde nye navne sammen med gamle kendinge, og programmet vil også byde på andre balletter end dem, vi præsenterer i juli.

I både juli og august kan publikum – som altid – forvente en magisk aften. Der sker noget særligt, når noget så finkulturelt som ballet og opera plantes i uvante rammer – så går kunst, natur og stemning op i en højere enhed, som er enestående. Vores koncept taler også til en bred skare: folk der aldrig før har oplevet ballet, og så feinschmeckerne der kommer pga. det høje kunstneriske niveau. Det blir’ en fest – en stor musikalsk dansefest midt i Danmarks smukkeste natur.

Publikum kan altså opleve en anden sammensat forestilling i august, måske også enkeltvis på de tre spillesteder i august?

Forestillingerne i juli og august adskiller sig på den måde, at det kunstneriske hold ikke er ens hele vejen rundt. Enkelte dansere i juli er også med i august, og i år byder vi fx også velkommen til helt nye kunstnere.

Samtidig kan forestillingen i august næsten også opleves som tre selvstændige, da spillestedernes rammer indbyder til tre vidt forskellige oplevelser – selvom programmet stort set er det samme.

  • I Agger bygges forestillingen op direkte på stranden og som en del af skulpturfestivalen Høfde 90’s åbningsfest. Programmet varer 90 min. uden pause, der sælges ingen siddepladser, med mindre publikum selv tager en stol eller et tæppe med på stranden ved Vesterhavet.
  • I Fængslet præsenteres forestillingen foran den rå fængselsmur – belyst på en særlig måde – så muren og lyssætningen går i dialog med dansen og sangen.
  • På herregården Nørre Vosborg optræder vi for 4. gang og føler os hjemme. Kulissen er bl.a. det historiske tårnhus, og her får ensemblet næsten alt foræret i form af et ægte eventyrslot, hvor også H. C. Andersen engang slog sin folder.

Kan du løfte sløret en anelse for det kunstneriske program?

Programmet bliver en god blanding af klassisk ballet og moderne dans, hvor også helt nye trin bliver skabt specielt til årets forestilling.

I juli sætter vi fokus på Tjajkovskij – ballettens komponist – og vi har i år valgt at præsentere et uddrag fra flere af hans balletter som: Svanesøen, Nøddeknækkeren og Tornerose. Den engelske koreograf Kristen Malla fra The Royal Ballet of London er på en måde blevet Verdensballettens hus-koreograf, og hun leverer i år en helt ny ballet. Det bliver afvekslende og stort!!

Dele af programmet vil også fremføres i august, men suppleret af helt nye elementer, da flere af danserne bliver skiftet ud.

Og hvad med årets kunstnere, vil du uddbyde?

Vi har ét hold af kunstnere til forestillingerne i juli og ét andet i august. Dog vil nogle af kunstnere i august være gengangere fra juli; den verdensberømte ballerina Lauren Cuthbertson fra London er fx med begge gange.

Verdensballetten har også to sopraner med i år: Susanne Elmark i juli (hun er jo nærmest blevet folkeeje i Danmark og var med sidste år), og som noget helt nyt præsenterer vi i august den unge, danske operastjerne Denise Beck. Til daglig bor hun i Berlin, men allerede nu har hun gjort sig stærkt bemærket på en række af de europæiske operascener.

Med to forskellige sopraner adskiller programmet sig helt naturligt, og begge sopraner vil akkompagnere flere af balletterne med live sang – ligeså vil vores stærke musikere Walentin & McKenzie, som spiller med både i juli og i august.

Se alle sommerens kunstnere her.

Og til slut, hvordan bliver sommervejret til årets Verdensballetten;)

Det bliver lige som det skal være. DMI har netop meldt ud, at sommeren i år bliver bedre end sidste år – så jeg er meget forventningsfuld – også til vejret. Jeg er sikker på, vi har en dejlig sommer foran os.

SE TRAILER